Ochrona roślin w ogrodzie

Jak zaprawić nasiona przed wysiewem?

Zaprawianie nasion to jedna z najstarszych, a zarazem najważniejsza metoda ochrony roślin. Robimy tak po to, aby ustrzec nasze rośliny przed chorobami i szkodnikami. Tutaj znajdziecie wskazówki, jak zaprawić nasiona przed wysiewem.

nasiona
Źródło: pixabay.com
Otóż to właśnie, dzięki zaprawieniu nasion wschody naszych roślin będą lepsze i bardziej wyrównane, natomiast młode siewki będą lepiej się rozwijać i będą bardziej odporne na groźne choroby i szkodniki. Co w konsekwencji skutkować będzie wyższymi plonami, które będą dobrej jakości. W zamyśle zaprawianie roślin ma pomóc w zabezpieczeniu kiełkujących nasion przed patogenami i szkodnikami przenoszonymi na nasionach i występującymi w glebie. W praktyce w obecnych czasach zarejestrowane zaprawy nasienne zawierają jedną bądź dwie z trzech substancji aktywnych. Są to m.in., tiurman, karboksyna lub mankozeb, które chronią tylko i wyłącznie od grzybów. Przy naprawdę niewielkim wpływie na środowisko substancje te dość skutecznie chronią przed grzybami powodującymi zgorzele siewek.

JAK ZAPRAWIAĆ NASIONA

BEJCOWANIE NASION

Jest to zaprawianie nasion na sucho, z dodatkiem wody, z użyciem płynnej zaprawy lub w formie zawiesiny. To najprostszy i najpopularniejszy sposób zaprawiania nasion. Jak to się robi? Po prostu nasiona i odmierzoną ilość zaprawy umieszcza się w zamkniętym pojemniku, który następnie silnie potrząsa do momentu, gdy nasiona równomiernie zostaną pokryte zaprawą.

POWLEKANIE NASION

To bardzo zaawansowany sposób zaprawiania nasion, w którym stosuje się tzw. „lepiszcze”. Jest to dodatkowa substancja, która poprawia przyleganie zaprawy do nasion.
nasiona słonecznika
Źródło: pixabay.com

INKRUSTOWANIE NASION

Najbardziej zaawansowany sposób zaprawiania nasion, w wyniku którego nasiona zostają otoczone specjalną otoczką z zaprawy i substancji dodatkowych. Wpływa ona na kształt nasion, nadając im formę kulistą.

DOMOWE SPOSOBY NA ZAPRAWIENIE NASION

Oprócz gotowych preparatów na zaprawienie nasion, mamy także domowe, sprawdzone sposoby. Są to m.in.:
  • Wywar z gałęzi czeremchy – Przygotowujemy go w ten sposób, że zalewamy wrzątkiem posiekane gałęzie i gotujemy tak przez 30 minut. Następnie studzimy i moczymy nasiona przez 12 – 14 godzin.
  •  Napar z rumianku. 15 gram suszu na 1 litr wody, moczymy przez 30 minut.
  • Wyciąg ze świeżych ząbków czosnku. 20 gram rozdrobionych ząbków czosnku zalewamy 1 litrem wody i pozostawiamy na 24 godziny.

ODPOWIEDNIA DAWKA

Na zakończenie tego artykułu, powiem tylko, że osoby, które samodzielnie zdecydują się na zaprawianie nasion, muszą koniecznie pamiętać o odpowiedniej dawce zaprawy. Czyli zgodnie z informacją na etykiecie – instrukcji stosowania. Popełnimy wielki błąd, jeśli będziemy stosować zbyt dużą ilość środka w stosunku do zaprawianych nasion. Błąd ten może spowodować zmniejszenie siły kiełkowania nasion lub wywołania fitotoksyczności. Taki zabieg zaprawiania nasion najlepiej wykonywać bezpośrednio przed siewem. Jeżeli nie mamy możliwości prawidłowego wykonywania zabiegu zaprawiania nasion, warto jest rozważyć zakup nasion już zaprawionych przez producenta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *