Bez kategorii

Opryski z drożdży na pomidory i ogórki

Miesiąc marzec to taki miesiąc, w którym śmiało można stwierdzić, że sezon działkowy powoli będzie startował. Niektórzy zapewne mają już na swoich parapetach rozsady ziół, pomidorów, ogórków itp.

pomidory
Źródło: pixabay.com
Oczywiście każdy z nas bardzo chce, aby nasze warzywa były pozbawione chemii i metali ciężkich. Niestety prowadząc ekologiczny ogródek, w żadnym razie nie unikniemy szkodników i chorób roślin. Jedynie, by temu zapobiec możemy stosować ekologiczne i naturalne opryski. Opryski te nie tylko zapobiegają niektórym chorobom, lecz również wzmacniają roślinę i pobudzają ją do wzrostu.
Jednym z takich naturalnych oprysków, który jest polecany jest oprysk z drożdży. Najczęściej stosuje się go głównie na pomidory i ogórki, które są bardzo podatne na zarazę ziemniaczaną i mączniaka. Czemu tak jest? Najogólniej rzecz ujmując owe drożdże chronią warzywa i owoce przed chorobami pochodzenia grzybowego. Podobno można spryskiwać nimi nawet zebrany plon, aby zabezpieczyć zbiory przed pleśnią.

Jak zatem wykonać taki oprysk z drożdży?

Kostkę drożdży rozpuszczamy w 10 litrach wody. Następnie takim opryskiem podlewamy/spryskujemy uprawę, czyli liście i owoce, co tydzień. Czasem, żeby ulepszyć oprysk można rozpuścić kostkę drożdży i 0,5 litra mleka i dodać do 10 litrów wody. Minusem jest niewątpliwie częstotliwość podlewania, gdyż trzeba pamiętać o oprysku raz w tygodniu. Oprysk z drożdży można również stosować nie tylko do ogórków i pomidorów, ale także do podlewania wszystkich grządków.
Jak już wspomniałam powyżej oprysk z drożdży pomaga zapobiec chorobom grzybowym na ogórkach i pomidorach. Jedną z takich chorób jest niewątpliwie zaraza ziemniaczana. Jest to bardzo groźna choroba tych roślin, która powoduje duże straty w uprawach pomidorów i ogórków.
opryski z drożdży
Źródło: pixabay.com

Jakie są  objawy zarazy ziemniaczanej u pomidorów i ogórków?

Zaraza ziemniaczana na pomidorach i ogórkach jest wywoływana przez organizm grzybopodobny tzw. Phytophthora infestans. Występuje on na ziemniakach, pomidorach, ogórkach i innych warzywach psiankowatych. U pomidora i ogórka poraża wszystkie organy nadziemne rośliny, w tym także owoce. Objawy zarazy ziemniaczanej na pomidorach i ogórkach uprawianych w gruncie obserwowane są zazwyczaj pod koniec czerwca, gdy patogen masowo poraża wczesne odmiany ziemniaków. W tunelach i szklarniach zaś, objawy zarazy pojawiają się często już w kwietniu. W wyniku porażenia pomidorów i ogórków zarazą ziemniaczaną na liściach tworzą się wodniste, szarozielone, stopniowo brązowiejące plamy. W obrębie tych plam unerwienie liścia jest brunatnoczarne. Przy dużej wilgotności powietrza w miejscu plam na spodniej stronie liści może pojawić się biały, delikatny nalot zarodnikującej grzybni patogenu. Na łodygach i zawiązkach owoców także powstają brunatne, twarde plamy. Przebieg choroby może być bardzo gwałtowny, szczególnie w uprawie pod osłonami, prowadząc w ciągu kilku dni do całkowitego zwiędnięcia wszystkich pomidorów i ogórków.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *